Как да се възползваме от Drupal Shell (Drush)

Как да се възползваме от Drupal Shell (Drush)

Drush е чудесен интерфейс за Drupal, който позволява управлението чрез команди в терминал. Това е много полезен инструмент, тъй като помага за извършването на задачи с една или две команди в терминала, като замества нуждата от многото действия в графичен интерфейс.

В тази статия ще ви покажем някой от основните drush команди, които може да използвате за ежедневни задачи в стандартна Drupal инсталация. Имайте предвид, че всички команди трябва да бъдат изпълнявани от самата директория, където е инсталиран Drupal.

Нека да започнем, като влезнем в директорията на нашата Drupal инсталация и напишем една от най-простите команди drush status:

drush-1

Командата drush статус показва общия статус на текущата ни инсталация и базова информация, като това каква е версията на Drupal, базата данни, директорията, PHP версията и т.н.

Ако сте запознати как работи Drupal, то със сигурност знаете какво представлява и кешът му. С командата drush cc можете да почистите избирателно кеша на инсталацията си, както и да направите цялостно почистване:

drush-2

Следващата команда, с която ще демострираме възможностите на Drupal Shell е drush dl. С нея ще свалим полуярения модул Views и ще го активираме:

drush-3Можем да видим, че drush веднага ни предупреждава, че модула ctools не е инсталиран, изисква се от views и ни пита дали желаем да инсталираме и него. Ако се съгласим с това, drush автоматично сваля ctools и го активира, след което активира и views. Ако искаме да изключим някой модул, използваме drush dis <име на модул>:

drush-4

А ако искаме да премахнем модула изцяло, пишем командата drush pm-uninstall <име на модул>. Тази команда ще премахне и записите в базата данни, свързани с модула:

drush-5

 

Преглед над всички модули, инсталирани в Drupal инсталацията ни може да се извърши с командата drush pml:

drush-6

 

Обновлението на Drupal инсталацията ни е също толкова лесно и се осъществява с няколко команди. Първо, нека да направим проверка дали съществува обновление с командата drush up -n | grep available. Ако има, пристъпваме с командата drush up drupal. Разбира се, можете да направите обновление на отделни компоненти с drush upc <име на модул>, след което се обновява базата му данни с drush updatedb <име на модул>.

Както виждате, drush доста улеснява администратори и разработчици с управление и поддръжка на Drupal инсталации. Drush е подобен инструмент на WP-CLI, с който вече ви запознахме в предишна статия. Drush е комплексен инструмент, който разполага с много повече опции. Можете винаги да се консултирате с официалната му документация за всички тези опции.

 

One thought to “Как да се възползваме от Drupal Shell (Drush)”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *