Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

Как да подредим хостинг акаунта си в няколко стъпки

Jump.BG

В този материал ще разгледаме една различна страна, относно работата с хостинг акаунт. В чести случай той не се използва само да разположите една страница с няколко файла, а комбинация от множество сайтове. Също така, обичайна практика е и качването на допълнителни файлове, като снимки, документи и подобни. В даден момент самия хостинг акаунт може да бъде прекалено разпръснат и неподреден. Работата с подобен акаунт може да бъде трудна на моменти, като е възможно да ви отнема допълнително време за намирането на качен файл.

Има няколко важни стъпки, които може да предприемете, за да избегнете това и именно тях ще разгледаме по-долу.

1. Подредба на допълнителните (addon) домейни

Често срещано е при добавяне на ново домейн име към хостинг акаунта, то да не се поставя в специализирана директория, а в директорията по подразбиране. Въпреки, че в даден смисъл това все пак е вид подредба, е добра практика предварително да създадете специализирана директория за тези домейн имена, като “addons”. Така всички тези допълнителни домейни ще бъдат подредени в тази директория, а не пръснати из хостинг акаунта ви.

2. Поддомейни

Всичко, изброено по-горе важи и за поддомейните. Обръщаме специално внимание на поддомейните, защото те могат да бъдат създавани неограничено, примерно с цел тестване. В даден момент те могат да бъдат много и е възможно да настъпи объркване от страна на потребителя. Отново може да бъде създадена специализирана директория, като “subdomains”, която да използвате за тази цел.

Как изглежда това нагледно:

Ситуация с 5 допълнителни домейна и 3 поддомейна

След създаването на отделни директории:

Допълнителни домейни (директория Addons)

Поддомейни (директория subdomains)

3. Подредба на файлове, снимки, документи и подобни

Може би на всеки в даден момент му се налага да качи файл или снимка на хостинг акаунта. Ако бъдат качени множество подобни файлове, примерно в публичната директория ( public_html ) след време това може да доведе до затруднения. Тук отново препоръчваме да създадете специализирани директории за всеки тип файл, като “images”, “docs” и подобни. Не препоръчваме вариант да създадете една директория за всички видове файлове. Това е временно решение, но не и дългосрочно.

4. Съхранение на архиви или важни документи в публични директории

Това е мнократно срещана грешка. Поставянето на важен архив, като архив на самата ви интернет страница в публична директория за постоянно, никога не се препоръчва. Ако се извършва това, то трябва да го премахнете, след като бъде свален. Тук е много важно да създадете специализирана директория за тези файлове, извън “public_html”. Примерно, може да създадете директория “backup” и именно там да държите копия от страниците ви.

5. Копия на бази данни в публична директория

Отново често срещана грешка. Подобен тип файлове никога не трябва да бъдат оставяни за постоянно на публично място, като ако желаете те да бъдат на хостинг акаунта ви, то е добре те да бъдат разположени в специфична директория, извън “public_html”.

6. Премахване на старо или ненужно съдържание

Добра практика е да премахвате съдържанието, което вече не ви е необходимо. Това действие има редица предимства. Освен по-добра подредба, може да спестите и дисково пространство. Също така, препоръчваме да архивите това старо съдържание и да го свалите на ваше локално устройство. Така ще имате негово копие, ако ви е необходимо.

7. Премахване на email адреси, FTP потребители, DNS записи и подобни

Успешна практика е след като дадена работа или проект бъде завършен, да почистите хостинг акаунта си от него, но това не е само да премахнете файлове и бази данни. Ако са създадени FTP, email акаунти или допълнителни DNS записи е добре и те да бъдат премахнати.

Изброените по-горе съвети могат да бъдат приложени, както при нов споделен хостинг акаунт, така и при вече съществуващи. Обръщаме внимание и на факта, че някой от точките (като архиви и sql файлове на публични места) засягат сериозно сигурността на страниците ви. Препоръчваме ви да предприемете мерки в тази насока.

 

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин