Вземете 30% отстъпка за хостинг в пакет с .BG домейн

WordPress 5.0 "Bebo" и новия редактор Gutenberg

Jump.BG

Версия WordPress 5.0 "Bebo" вече е в действие. Както вече много от нас знаят, основната промяна е в новият редактор, наречен Gutenberg. Кръстен е на Йохан Гутенберг, германски златар, който поставя началото на революцията в печатането.

В днешната статия ще разкажем кога и как плавно да направите прехода към WordPress 5.0

Jump.BG премиум хостинг услуги на конкурентни цени

Защо се променя редактора?

Целта, според Мат Мулленбург, е

да опрости първото преживяване на потребителите с WordPress - за тези, които пишат, редактират, публикуват и проектират уеб страници. Опитът за редактиране има за цел да даде на потребителите по-добро визуално представяне на това, как ще изглежда тяхната публикация или страница при публикуването им. 

Използвайки блокова система за редакция се дава възможност да се вгради голяма гама от съдържание в самата публикация. Това придава изключителна гъвкавост на всеки един автор, като така лесно ще могат да постигнат визуалния ефект.

Разбира се, както при всяка голяма промяна съществуват и отрицателни черти. В краткосрочен план тази промяна може да доведе до известни проблеми при синхронизацията, но в дългосрочен ще улесни и осигури доста ползи за потребителите на WordPress. За някои този факт е малко противоречив, но в случая тези дългосрочни ползи взимат превес.

От наша страна ще ви предоставим малко повече информация, какво може да очаквате след Update до версия 5.


Кои са възможните проблеми?

  1. Много сайтове са създадени със стари модули и теми WordPress, които на практика никога не се актуализират. Имат много инсталирани плъгини, които не се поддържат и никой не е тествал дали тези изоставени плъгини ще се сработят с Гутенберг.
  2. Същото важи и за темите, в някои случаи темата е уникална, създадена по поръчка и след това никой не я е поддържал. Тези неподдържани теми не са тествани с новия редактор и вероятността да не се синхронизират е изключително голяма.

При тези случай е напълно нормално да изпитате затруднения след Update. В най-добрия случай дадена функция няма да работи коректно, а в най-лошия това ще доведе до срив на интернет страницата ви.

  1. При част от сайтовете в WordPress има голяма вероятност да нямат възможност за редакция на стари публикации.

Това предимно ще се дължи на допълнителни плъгини, които използват стария редактор и неговата функционалност. Също така специализирани теми, които отново използват редактора или част от него също могат да предизвикат затруднения.

  1. При някои потребители може да се появи грешка от сървър 500 или бял екран.

Това отново е породено от несъвместимостта на среда, плъгин или тема с новата версия.

Разбира се, има го и обратния, идеален вариант - безпроблемна синхронизация с текущите теми и плъгини.


Как да направите плавен преход?

След като сте се информирали за възможните проблеми, които е напълно възможно да ви споходят, можем да ви предоставим и няколко решения или методи, как да избегнете тези казуси.

  1. Можете да си запазите текущия редактор, като инсталирате  WordPress Classic Editor Plug-in.
  2. Извършете въпросния update предварително на тестова страница/среда.
  3. Посредством страницата на Wordpress прегледайте всеки един плъгин и темплейт, който използвате дали са съвместими с новата версия.

Ето един пример:

Това поле може да бъде наблюдавано в дясната част на страницата, когато отворите плъгин. Тук се вижда, че въпросната модификация е тествана на версия 5.0. Препоръчваме ви да прегледате поддръжката (support) и разработката (Development), като в тях може да е споделена допълнителна информация, относно съвместимостта с версия 5 на WordPress.

  1. Ако притежавате платени плъгини или темплейти може да се свържете с тяхната поддръжка за повече информация дали може да извършите Update.
  2. Задължително преди да предприемете действие си направете локално Backup копие на страницата. Така ще имате актуално, работещо копие.

В случая, от наша страна можем да ви препоръчаме да почакате минимум 1 месец преди да извършвате тази промяна. За този период повечето разработчици ще извършват промени по плъгини и темплейти, да са съвместими с версия 5 на WordPress. Също така ще бъдат отстранени и нормалните първоначални бъгове при излизането на голяма версия.

Gutenberg и WordPress 5.0 са скок напред в бъдещото развитие на WordPress, въпреки риска за голяма част потребителите. Риск, който е наложителен, за да запази качеството си системата, а и да го надгради значително.

Ако се нуждаете от помощ за своя WordPress сайт, разгледайте нашата услуга - WordPress Support! Екип от професионалисти с богат опит ще се грижат за Вашия проект 24/7 с мониторинг и реакция в критични ситуации.

WordPress Support - професионална грижа за Вашия уебсайт

Статия от Jump.BG

Статии, новини и събития, публикувани от екипа на Jump.BG.

Социални мрежи:
Още статии от автора

Абонирайте се за нашия бюлетин

С абонамента си получаваш повече актуални новини и нашите специални промо оферти

Абонирайте се за нашия бюлетин